top of page

מנדלסון

hqdefault.jpg

מנדלסון –  מתוך הבלוג של חמוטל גרייף-ירון – קפה דמרקר

ממרחק מאתיים וחמישים ויותר השנים שחלפו, חבויים בעיר גם בהקשר לנקודה היהודית סימני הדרך של תקופת ההשכלה, ואני מונה את ימיה בהקשר להיסטוריה של היהדות בדיוק מסתיו 1743 אז נכנס לברלין דרך שער רוזנטל הנער בן ה-14 משה מנדלסון שלימים יתפרסם ברחבי אירופה כפילוסוף משה מנדלסון.  ב - 1743 התקיים בגרמניה פיקוח הדוק על תנועותיהם של היהודים רובם רוכלים נודדים ורק למספר מועט של יהודים עשירים הורשו להשתקע בברלין. ברישומי שומר השער ששרדו  מ - 3174 כתוב כי "היום עברו שישה שוורים, שבעה חזירים ויהודי אחד", ומנדלסון נשאל במה הוא סוחר ענה: "בתבונה" וכשנשאל מה כוונתו לעשות בעיר השיב: "ללמוד".

סיפור אנקדוטאלי זה מסכם את עובדות חייו המרכזיות של מנדלסון שלהן יש חשיבות במימד הזיכרון הקולקטיבי של יהודי ברלין. בגיל 14 נחשב מנדלסון לעילוי בדסאו מקום הולדתו, וכאשר מי שהיה מורו בדסאו הפך לרב בברלין הוא הזמין אותו לחבוש את ספסלי הישיבה שלו. המעבר מדסאו לברלין  ב - 1743 היה עבורו מסע במכונת הזמן, מן הבידוד ההרמטי של הגטו הימי ביניימי שבו נולד אל הנאורות של ברלין במאה השמונה עשרה, לעידן התבונה שהוכרז על ידי המלך פרידריך השני שגם הזמין את וולטר לשמש כפילוסוף חצרו.

ברלין עצמה כפי שראה אותה מנדלסון הצעיר הייתה עיר מבצר קטנה עם מיעוט של 2000 יהודים שנוכחותם בעיר צעירה ומערכת השיקולים הפוליטית שאפשרה את מגוריהם בעיר הייתה כלכלית גרידא הם נאלצו להוכיח שיש בידיהם הון לשלם מיסים שונים ומשונים, נודו על ידי הגילדות המקצועיות,  ענדו טלאי צהוב לאפשר את זיהויים מרחוק, אך הותר להם לייבא לברלין את עובדי משק הבית שלהם וכן מלמדים, רבנים, קברנים ושוחטים תוך פיקוח מתמיד על מספר אנשי הקהילה וגזרות דילול (גירוש) שהוטלו עליהם אחת לתקופה על מנת לצמצם את מספרם. יחד עם זאת הם הומרצו לפתח ענפים כלכליים חדשים, לייצר ברזל ומשי, ולהתחרות עם תוצרתן של צרפת ואנגליה.

מנדלסון הנער נקלט בישיבה של דוד פרנקל ששיכן אותו בביתו של חלפן הכספים היימן במברגר כמסורת אירוחם של עילויים. בישיבה עסק מנדלסון בשינון טקסטים מימי הביניים ופירושם ופלפולי הלכה תלמודיים.  בנוסף על לימודי הדת הוא למד בכוחות עצמו גרמנית לטינית יוונית צרפתית ואנגלית וקרא כל ספר שעליו הצליח לשים את ידו. ב - 1750 הוא סיים את לימודיו בשיבה ובמקום להשיג הסמכה לרבנות החליט לעבוד כשכיר אצל יצחק ברנהרד סוחר משי יהודי ברלינאי , הוא שימש כמורה של בנו הצעיר וכך הצליח להאריך את רישיון המגורים שלו בברלין כאחד מאנשי משק ביתו. רמת ואיכות החיים החדשה שלו אפשרה לו לקנות לעצמו ספרים ותחומי הקריאה שלו הקיפו עתה את שפינוזה, קיקרו, אוקלידס, אריסטו, אפלטון, ניוטון, מונטסקייה, וולטר ורוסו והוא הרחיב את ידיעותיו בפילוסופיה, גרמנית, לטינית, צרפתית, איטלקית וספרות אנגלית.

באווירה הנאורה בבית משפחת ברנהרד התרחבו גם חיי החברה של מנדלסון ובין חבריו נכללו אינטלקטואלים מובילים בני אותה תקופה, הם יצרו קבוצת למידה והגות שהתחייבה לתנועת ההשכלה ומטרתה: "שחרור האדם מאי הבגרות שהמיט על עצמו במו ידיו"  חוסר בגרותו של האדם התבטא בכישלונו לחשוב באופן עצמאי.

לימים יסד מנדלסון את בית הספר היהודי הראשון בברלין, כמובן ברוח ההשכלה והחופש האינטלקטואלי. המבנה משמש כבית ספר יהודי גם כיום, קברו של מנדלסון נמצא בבית הקברות היהודי הישן של ברלין שבו נקברו היהודים החל מ 1672 ועד 1827. זו אינה המצבה המקורית אלא שחזורה, בית הקברות עצמו רוקן מקבריו בתקופה הנאצית כאשר הגרמנית השתמשו באבני המצבות לצורך חסימת דרכים. כיום נמצא שם גן נעים ובו קברו של מנדלסון ובצד גל-עד שמורכב משברי מצבות מנותצות שהוחזרו אחרי המלחמה.

משה מנדלסון.jpg
a_ignore_q_80_w_1000_c_limit_1.jpg

מנדלסון מגיע לברלין

בסתיו 1743 נכנס נער בן ארבע עשרה לעיר ברלין בשער רוזנטל. היה זה השער היחיד בחומת העיר שבו הותרת כניסה ליהודים (וּלְבָקָר). הנער שם פעמיו אל הבירה מעיר הולדתו דסאו, ששכנה כמאה ושישים קילומטרים משם בנסיכות העצמאית הזעירה של דסאו-אנהלט. במשך חמישה או שישה ימים צעד בגבעות כדי להגיע לבירה הפרוסית.
האם נעל נעליים? זאת אין לדעת, אך סביר שהלך יחף. הנער, שלימים יתפרסם ברחבי אירופה כפילוסוף משה מנדלסון, היה קטן קומה לגילו, חלוש וחולני. ילדות של עוני הותירה אותו עם זרועות ורגליים צנומות, גמגום מציק וגב מגובנן… ובכל זאת ניחן בתווי פנים נאים למדי. מתחת למצח המקומר ברקו עיניים במבע עמוק, לצד שפתיים, לחיים, אף וסנטר עדינים ומעוצבים היטב.
הנער היה חסר פרוטה כמעט וצעד לבדו, נושא את מיטלטליו המועטים בתרמיל על גבו הכפוף. על תנועותיהם של יהודים, רובם רוכלים נודדים, הוטל ב-1743 פיקוח הדוק. רק למספר מוגבל של יהודים עשירים (ומדי פעם גם לתלמיד חכם) התירו להשתקע בברלין. יהודי שביקש לשהות בבירה, ולו לימים אחדים בלבד, נחקר חקירת שתי ועורב בנוגע לרקעו ולכוונותיו…
נותרו כמה עדויות על מה שהתרחש בעת חקירתו של מנדלסון. לפי אחת מהן התגרה השוער בגיבן הצעיר, וחשד כי מדובר ברוכל נודד. "יהודי, מה אתה מוכר? אני רוצה לקנות משהו." "לעולם לא תרצה לקנות ממני דבר," ענה מנדלסון. השוער התעקש ואמר משהו כמו "בלי קונצים! תגיד במה אתה סוחר." "בת….ת…בונה!" גמגם הנער. לפי עדות אחרת נשאל מנדלסון מה בכוונתו לעשות בברלין. תשובתו: "ללמוד".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

מצבת משה מנדלסון בבית העלמין הגדול של רחוב המבורגר

זהו העתיק מבין בתי הקברות היהודיים בברלין והיה בשימוש בין השנים 1672 - 1827. 50 המשפחות היהודיות הראשונות שהיו זכאות לגור בברלין, 100 שנה לאחר הגירוש האחרון, הקימו את בית הקברות. משפחות אלה היו מה שמכונה "שוצ'ודדן" (יהודים תחת חסותם המיוחדת של ראש המדינה) שהגיעו מווינה בשנת 1671 והורשו להתיישב באזור המכונה ספנדאואר טור, לא הרחק מבית הקברות. בסך הכל נספרו 2,767 קברים בסגירת בית הקברות בשנת 1827. מספר חברים בולטים בקהילה היהודית בברלין, בהם הפילוסוף משה מנדלסון (1729-1786), וייטל היינה אפרים (1703-1775), סוחר המטבעות והכסף דניאל נקברו כאן.  איציק (1725-1799) ובנו יצחק דניאל איציק (1750-1806), הרופא והפילוסוף מרקוס הרץ (1747-1803), יעקב הרץ באר (1769-1825) ואביו של מלחין האופרטה ג'אקומו מאיריר. בית הזקנים הראשון של ברלין הוקם בבניין שממול בית הקברות. בית הספר היהודי לבנים היה ממוקם בנכס הסמוך. בתקופה הלאומית-סוציאליסטית, החרימה הגסטאפו את שני הבניינים והפכה אותם למרכזי מעצר או " יודנלגר ”. הם היו בתי כלא אמתיים עם חלונות מסורגים - והחזיקו יהודים לפני גירושם. בשנת 1943 נהרס בית הקברות היהודי בהוראת הגסטאפו. הנאצים חיללו את הקברים והפכו את כל השטח למקלטים לפשיטות אוויר, שקירותיהם מחוזקים במצבות שנהרסו. באפריל 1945 הרשויות השתמשו בשטח כקבר אחים לחיילים ואזרחים שנהרגו במהלך פשיטות האוויר של בעלות הברית. בשנות השבעים, מחלקת הגנים והגנים במזרח ברלין הסירה את המצבות היהודיות הנותרות וכן את צלבי העץ המסמנים את קבריהם של נפגעי תקיפות אוויריות.

ב 1985 הוצבה בשטח בית הזקנים, אנדרטה עם שלט הנצחה לנספי הקהילה היהודית שבסופו נאמר  55,000 יהודים ברלינאים, מטף ועד זקן, גורשו לאושוויץ וטריזנשטאט, שם נרצחו באופן מפלצתי. אל תשכחו זאת לעולם. התנגדו למלחמה. הגנו על השלום.

ב 1990 שוחזרה מצבה סמלית לכבודו של משה מנדלסון אבי תנועת ההשכלה היהודית שמת בגיל 56 בשנת 1786, כמו גם סרקופג מלא במצבות הרוסות, הן התזכורות המוחשיות היחידות לתולדות בית הקברות.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

בית הקברות היהודי הישן (בגרמנית: Jüdischer Friedhof Berlin-Mitte) בברלין ממוקם ברובע מיטה (26 große Hamburger Straße), סמוך למיקומו ההיסטורי של שער שפנדאו. בית הקברות שימש את הקהילה היהודית משנת 1672 ועד 1827, אם כי קבורה המשיכה עד סוף המאה ה-19, אז הקיפו כבר מבני מגורים את המתחם.

בשנת 1671 התיר פרידריך וילהלם הראשון, הנסיך הבוחר מברנדנבורג את התיישבותן של חמישים משפחות יהודיות בברלין. מיד לאחר מכן רכש יהודי בשם מנדל ריס שישה דונם עבור בית קברות שישמש את יהודי הקהילה. במקום נקברו כ-2,800 יהודים, בהם משה מנדלסון, דניאל איציג, פייטל היינה אפריים, הנרייטה ומרכוס הרץ ועוד. הקבורה במקום נמשכה עד מיצויו המלא בסביבות 1880, אז נפתח בית הקברות היהודי בווייסנזה.

בשנת 1844 הוקם בצד בית הקברות בית אבות יהודי שפעל עד 1942, אז הפך לבית מעצר של הגסטפו.

בתקופה הנאצית נהרסו מצבות בית הקברות באופן שיטתי ועצמות הנפטרים פוזרו. חלק מהשטח שימש כמגרש בית המעצר הסמוך ובימי מלחמת העולם השנייה האחרונים נכרו בו קברות אחים להרוגים גרמנים. לפי דברי יוהנס טוכל, ראש אתר ההנצחה להתנגדות הגרמנית לעיתון בילד באוקטובר 2013, בין הנקברים בקברי האחים טמונה גם גופתו של מפקד הגסטאפו היינריך מילר[1].

 

ב-1948 הושב בית קברות לידי הקהילה היהודית. ב-1970 הוקם בשטח חלקו הדרומי גן ציבורי. חלק מהמצבות העתיקות ביותר ובהן זו של מנדלסון שוקמו והוסבו לשלטי זיכרון בשטח הגן. באמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 הוצבה בפתח בית הקברות אנדרטה "לזכר קורבנות הברבריות הפשיסטית" המורכבת מ-13 פסלי ברונזה של נשים, מאת הפסל ויל לאמרט שנועדה במקור לפתח מחנה הריכוז ראוונסבריק.

בשנים 2007-2008 שוקמו שרידי בית הקברות. נקבעו בשטחו שלטי הסבר, ניטעה צמחייה והותקן מתקן לנטילת ידיים. כן הוסדרו שער כניסה וגדר מיוחדת המקיפה את המתחם. ב-24 בספטמבר 2008 נערך טקס חנוכת אתר הנצחת בית הקברות.

01.JPG
02.JPG
03.jpg
04.jpg
Sculpture_at_Jüdischer_Friedhof_Berlin-M
מפת בית הקברות היהודי.JPG
חבל סיום (1).png

© 2019 by Eitan. Proudly created with Wix.com

bottom of page